Topløs til under 100.000 kr.
Ansigt til ansigt er det Kia Picanto med sit eftermonterede kanvastag, der løber med vores stemme, hvis der står topløs mikrobil på sommerindkøbssedlen.
Kia er billigere og byder på bedre garanti, mens Peugeoten forsøger sig med fransk charme istedet.
Kabinen i Peugeot 108 er marginalt mere charmerende end i Picanto, og signalerer mere livstislbil.

Topløs til under 100.000 kr.

De nye trillinger Aygo, C1 og 108 introducerer foldetag i kanvas i mikrobilsklassen. Kia Picanto svarer igen, ved at tilbyde en billigere og bedre løsning til tæt på halv pris.


Toyota, Citroën og Peugeot er svært stolte af deres nye trillinger. Ens biler med markant forskelligt eksteriør-design. Toyota Aygo er den sprælske fætter, Peugeot den konservativt elegante og Citroënen den avantgarde. Teknisk er de dog ens, og fælles for dem alle er, at de kan bestilles med et kanvasfoldetag til 20.000 kr., der gør de charmerende mikrobiler til pseudocabrioleter. Et spændende indspark i mikroklassen, hvor mulighederne for at individualiserer bilerne, aldrig har været større.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige nyhedsbrev

Det ærgrer givetvis en række konkurrenter. Hverken Volkswagen Up, Seat Mii, Skoda Citigo, Hyundai i10 eller Fiat Panda kan fås med stort foldetag, så sommersolen kan bade kabinen i sine varme stråler. Kia derimod spilder ikke tiden på at ærgre sig. De er gået sammen med det anerkendte udstyrsfirma Webasto, om en ombygning af deres lille Picanto, så den nu kan leveres fra ny med et Webasto foldetag og efternavnet Sunshine. Pris 13.000 kr. Sådan. De er lidt ligesom den lille dreng i Kejserens nye klæder, der helt pragmatisk påpeger, at kejserens nye robe ikke er noget særligt. Kia har kigget på de nye konkurrenter, tænkt: "Sku' det nu være noget", og fået en lokal midtjydsk karosseriombygger til at montere Webasto-taget på deres Picanto - til tæt på det halve af, hvad det koster til en af de nye trillinger. Billigste åbne Picanto Sunshine leveres således til 96.778 kr. Billigste åbne trillinger er Peugeot 108 TOP og Citroën C1 Airscape der begge koster 116.770 kr. inkl. lev.

Mere støj i 108 TOP

Så tænker du sikkert, at sådan en garageombygning ikke holder i nærheden af den kvalitet, som fabrikkerne tilbyder, og at rustbuler omkring monteringen og vand i kabinen efter en tur i vaskehallen, bare er nogle af de glæder, der venter Picanto Sunshine ejere i fremtiden.

Ikke ifølge Kia der tror på deres ombygning. Taget er dog ikke dækket af bilens 7 årige fabriksgaranti, men kun deres 3 års tilbehørsgaranti. Men det er stadigvæk et år mere end franskmændene og det samme som Toyota.

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Derfor sættes de to biler stævne en sommerdag i Københavns Sydhavn. For kan den hjemmeombyggede koreaner virkelig bide skeer med mægtige PSA og Toyotas kombinerede ingeniørtalenter? Tager en sløjfe rundt i byen og på motorvej, og med taget kørt helt tilbage, får iPhonen lov at måle kabinestøjen med en decibel-app. Ikke nødvendigvis videnskabeligt korrekt, men ved 110 km/t i højeste gear på samme sted på motorvejen, giver det et solidt sammenligningsgrundlag på lydkomforten i kabinen ved de to tagløsningerne. Kia Picanto scorer 77 decibel, mens Peugeoten sparker hårdere til trommehinderne, og lokker måleren helt op 86 decibel. Det er som sagt ikke eksakt videnskab, men det bekræfter oplevelsen af, at der er mere vindstøj i Peugeotens kabine. Okay - Picantoens tag er marginalt smallere end 108'erens, men oplevelsen af at sidde i en semicabriolet, er lige så stor i Kia Picanto som i Peugeot 108.

Se vores udvalg af brugt Peugeot 107 - klik her
Se vores udvalg af bruge Kia Picanto - klik her

Ændrer ikke styrken

Taget er naturligvis en del af bilens struktur, og begynder man at skære i det med en skærebrænder, så må det formodes, at det påvirker bilens vridningsstabilitet negativt. Men her har Kia  lagt sig i selen for at forstærke taget, og Picanto opleves ikke mindre vridningsstabil, end Peugeot 108. Kias PR-asvarlige i Danmark, Lene Mejdal Iversen, siger:

»Taget påvirker ikke bilens styrke i negativ retning. Samtidig med montering af foldetaget bliver der mellem bilens tag og loftbetrækket monteret to forstærkningsvanger. Disse vanger gengiver bilen dens oprindelige styrke. Biler, der får monteret foldetag, fremstilles alle til syn, og foldetaget godkendes som konstruktiv ændring af karrosseriet.«

Når det kommer til tagets betjening, så anbefaler Kia, at man ikke betjener det ved hastigheder på over 60 km/t, mens Peugeots fungerer med op til 80 km/t. En lille forskel, men i den virkelige verden, er forskellen ikke afgørende. Når det kommer til hastigheden det åbner og lukker med, står Kia heller ikke tilbage for trekløveret, og det leder alting hen til den samme overraskende konklusion. Garageløsningen slår det fabriksmonterede tag - især hvis vi regner prisforskellen på 7.000 kr. ind i overvejelserne.

Følg med i nyheder og tests på Facebook

Kia ler sidst

Man kan altid diskuterer stil og design. I mine øjne er Peugeot 108 mere elegant end Picanto, og byder på en lang række muligheder for personligt lir, som koreaneren mangler. Den har altså langt større charmepotentiale. Men som bil betragtet er Kia større, mere komfortabel, har længere garanti og er markant billigere - hvis man tager mængden af standardudstyr med i betragtning.

Som i eventyret med kejserens nye klæder, er det altså drengen i form af Kia, der ler sidst. For nej, det er åbenbart ikke noget særligt, at montere sådan et tag i en mikrobil. Og måske de mange konkurrenter, der ikke har et åbent mikrobilstilbud på tapetet, skulle overveje en Webasto-tagløsning. 


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herDATA:

Kia Picanto World Cup Clim Sunshine

 

Pris: 121.277 kr.

Sikkerhed: 4 stjerner (2011)

Dimensioner (L/B/H): 360/160/148 cm

Bagagerum: 200 liter

Motor: R3 benzin på 998 cm3

Gearkasse: 5-trins man.

Ydelse: 69 hk v. 6.200 o/min

Moment: 95 Nm v. 3.500 o/min

0-100 km/t: 14,4 sekunder

Topfart: 153 km/t

Forbrug: 23,5 km/l

CO2 udledning: 99 g/km

Årlig ejerafgift: 580

Garanti (mek/lak/rust): 7/5/12 år

 

Peugeot 108 1,0 Allure TOP

 

Pris: 136.270 kr.

Sikkerhed: Endnu ikke testet

Dimensioner (L/B/H): 346/162/148 cm

Bagagerum: 196 liter

Motor: R3 benzin på 998 cm3

Gearkasse: 5-trins man.

Ydelse: 68 hk v. 6.000 o/min

Moment: 95,5 Nm v. 4.300 o/min

0-100 km/t: 14,3 sekunder

Topfart: 157 km/t

Forbrug: 26,3 km/l

CO2 udledning: 88 g/km

Årlig ejerafgift: 580

Garanti (mek/lak/rust): 2/3/12 år