Endnu en ærlig rumæner

Endnu en ærlig rumæner

Dacia Duster i bybo-versionen har en effektiv moderne turbobenzinmotor og to-hjulstræk.


Vi skulle egentligt have haft en Dacia Duster 4X4 med dieselmotor til vores Odysse. En 1.100 km lang testtur kongeriget rundt, hvor Dusteren skulle står sin prøve som den aktive friluftsentusiasts bedste ven.

Målet var at mountainbike ni ud af naturstyrelsens 10 Spir på tre dage. Ti mountainbikeskovspor på mellem fem og 50 km længde. Fra Silkeborgs søhøjland til Nordsjællands gamle skove og Vestkystens klitplantager. Men vi endte i en Duster 1,2 TCe med forhjulstræk. I modsætning til den mere hardcore firehjulstrukne bror, er det her versionen til byboen. Den 125 hk benzinturbomotor fra Renault er perfekt i byen, hvor korte ture og mange start og stop, gør dieselen ineffektiv. Og hvem har brug for firehjulstræk i byen? Prisen er 188.680 for testbilen i Lauréate-udgaven. Den har alt, hvad rumænerne har at byde på - fra navigation til varme i sæder og en pyntelig tagrælling.

Bilen.dk's brugtbilmarked:
Søg brugt Dacia Duster
Søg brugt Dacia Lodgy
Søg brugt Dacia Logan

Pakker cyklerne bagi og triller afsted. Med bagsædet foldet er der oceaner af plads, og bagageafdelingen æder både to mountainbikes, et bjerg af cykel-grej og tøj - plus sengetøj.

Discount uden omsvøb
Som langtursbil savner man mulighed for at indstille rattet i dybden, og vi har ikke trillet mange kilometer, før navigationsskærmens tåbelige placering for langt nede på midterkonsollen, begynder at irritere. Man skal simpelthen have blikket for langt væk fra trafikken for at aflæse den. Men ellers gør bilen det anstændigt. De 125 turboheste er villige, og den sekstrins gearkasse føles velafstemt til kraftværket. Affjedringen er til den bløde side, men det passer fint - især de steder hvor vi skal trille lidt på skovveje for at finde vores mountainbikespor. At bilen er skruet sammen med den lave pris for øje skinner flere steder igennem.

Den har ingen finish i form af støjdæmpende filt eller indlæg i skærmkasserne. Knappen til fartpiloten sidder alene og troner ulogisk under radioen, og knappen til eco-indstillingen af speeder-responsen (så den reagerer sløvere og sparer brændstof) sidder nede ved kopholderne, og er skjult, hvis man placerer en papkaffe i holderen.

Se også:  Dacia vs Nissan vs Suzuki Højt til vejrs

I forhold til prisen er det dog småting. I forhold til konkurrenter som Nissan Qashqai (der med præcis samme motor koster fra 240.000 kr. ) og Suzuki S-Cross toner den grovkornede Dacia rent discountflag, og man mærker, hvor pengene er sparet. Så er det op til forbrugeren at vurdere, om det bliver for fattigt med en Duster.

Ærlig til grænsen
Efter de tre dage er det svært ikke at holde af bilen for, hvad den er. Et ærligt og redeligt discountalternativ med et råt design og en fin drivlinje. Og netop ærligheden viser sig som et gennemgående træk ved Duster. Et sted mellem Hobro og Aars går den simpelthen ud. En 20-30 km efter den har signaleret, at brændstofbeholdningen var ved at være i bund, og vi nu havde under 50 km tilbage. Tre kvarter, 10 kilometer på cyklen og en grøn reservedunk rigere, kan vi fortsætte. Irriteret - men mest på os selv. Bilen kan vi ikke klandre. Den sagde jo at tanken var ved at være tom. I al sin enerverende ærlighed…

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herDacia Duster 4X2 1,2 TCe Lauréate

Pris inkl. levering: 188.770 kr.
Sikkerhed Euro NCAP: 3 ud af 5 stjerner (2010)
Mål (l/b/h): 432/182/163 cm
Bagagerum: 475-1.636 liter
Køreklar vægt/last: 1.277/475 kilo
Påhæng u/m bremser: 635/1.400 kilo
Motor: R4, 1.200 cm3, turbobenzin
Effekt: 125 hk
Drejn.moment: 205 Nm v. 2.000 o/min
Transmission: 6-trins man., forhjulstræk
0-100 km/t: 10,4 sek.
Tophastighed: 175 km/t
Forbrug/EU-norm: 15,9 km/l
CO2-udledning: 145 gram/km.
Årlig ejerafgift: 2.220 kroner
Garanti (mek/lak/rust): 3/2/6 år