Outsiderne - Mazda 3 og Peugeot 308
Mazda 3 er 21 centimeter længere end Peugeot 308, og det kan især mærkes på bagsædet.
Fin plads på Mazda 3-bagsædet. Førersædet er indstillet efter testchaufførens behov, og i bagsædet er knæene fri af forsæderyglænet.
Hér, og især hér, kommer Peugeot 308 til kort: Pladsen på bagsædet er markant mindre end i Mazda 3.
Mazda 3 og Peugeot 308 er de to nyeste i den lille mellemklasse. Med benzinmotor, 120-125 hestekræfter og i mellemste udstyrsvariant særdeles veludstyrede.
Mazda 3 har speedometret i centrum og udsigt gennem rattet. En traditionel og velfungerende løsning.
Helt oppe under forruden, over rattet, sidder Peugeot 308's centrale instrumenter. Anderledes, men velfungerende.
Begge bilers C-stolper er brede, og inden man drejer til højre, skal man kigge godt efter cyklister. Mazda 3 2,0 har to udstødsningsrør, et i hver side, måske for at understrege dens sportslige islæt. På Peugeot 308 1,6 kan man end ikke se udstødningsrøret - for at understrege dens komfortable udgangspunkt? Eller blot endnu et udtryk for det stilrene design.
Typisk Mazda-kabine. Overskuelig og let at betjene. Oser af kvalitet. En kort gearstang med præcise skift, og sæderne man sidder fremragende i.
Rene linjer og høj kvalitet præger 308-kabinen. Den med 208-indførte placering af de centrale instrumenter går igen, og i 308’eren er midterkonsollen gennemgribende renset for knapper. Det vigtigste foregår på de få knapper, der er, resten klares via den berøringsfølsomme skærm.
Mazda 3's bagagerum har en lille læssekant, der kan gøre det lidt vanskeligt, hvis f.eks. en tung kasse øl skal løftes ind. Og ud. Bagagerummets størrelse er gennemsnitlig - 364 liter.
Peugeot 308 har som Mazda 3 en relativt høj kant til bagagerummet. Inklusive pladsen under bagagerummets gulv byder 308 dog på et større bagagerum - i alt 470 liter.
Mazda 3's køreegenskaber er knivskarpe, men den er på ingen måde ukomfortabel. Undervognen er fast og styretøjet præcist.
Den nye Peugeot 308 vejer ca. 140 kilo mindre end sin forgænger. Det klæder den og øger dynamikken.
Mazda 3 og Peugeot 308 er de to nyeste i den lille mellemklasse. Med benzinmotor, 120-125 hestekræfter og i mellemste udstyrsvariant særdeles veludstyrede.

Outsiderne - Mazda 3 og Peugeot 308

Mazda 3 og Peugeot 308 bør være to af den lille mellemklasses mest oplagte, når ikke man tænker tysk og traditionelt eller sydkoreansk og snusfornuftigt. Hér mødes de: Hvilken er bedst?


Kan en helt ny model ændre på bilejernes indgroede købsvaner? Og er sagkundskabens generelle enighed om nye modellers fortræffeligheder nok til at hæve gamle modellers halvsløje salg til fortjente højder?

Tja, nu skal man jo ikke overvurdere sin indflydelse på vanetænkningen blandt danske bilister, men er der to blandt den lille mellemklasses mange biler (19, hvis vi også regner de såkaldte premiummærker med), der fortjener en bedre skæbne, end de udgåede modeller i de sidste leveår præsterede, så er det dagens to testbiler: Mazda 3 og Peugeot 308.

Brugtmarked:
Søg brugt Peugeot 308
Søg brugt Mazda 3
Søg brugt VW Golf

I denne test, kan jeg ligeså godt varsle, vil de få, om ikke skamros, så i hvert fald pænt store portioner ros. Om det så medvirker til en lysere fremtid blandt klassens stærkeste og bedst sælgende konkurrenter som f.eks. VW Golf, Skoda Octavia, Kia Ceed, Hyundai i30 og Toyota Auris, er nok tvivlsomt.

Faktum er under alle omstændigheder, at den nye Mazda 3 og den nye Peugeot 308 fortjener langt bedre salgsskæbner, end de gamle modeller fremviste. Den gamle 308'er var i 2013 den 10. bedst sælgende i klassen (1.134 solgte), Mazda 3 med blot 619 solgte var helt nede på 18. pladsen. Så sløje salgstal har ingen af de to nye fortjent.

Fransk med finesser og fejltrin

Lad os indlede med den nye Peugeot 308: Om dens design kan det slås fast, at det er langt mere tidløst end den gamles halvkvabsede udtryk, og især i kabinen har den fået et kvalitativt løft, der placerer den på niveau med de allerbedste.

Ligesom i 208 er rattet krympet i diameter, og det efterlader et indtryk af sport og gør desuden, at arbejdet med rattet virker nemmere. Man føler ganske enkelt ikke, at man drejer så meget på det. De centrale instrumenter - speedometer, omdrejningstæller, brændstofmåler m.m. - er samlet over det lille rat, helt oppe under forruden. Umiddelbart anderledes, men det fungerer, og det er under alle omstændigheder herligt befriende at slippe for alt for mange digitale tal, som franskmænd har det med at svælge i. Et lille firnurligt fransk tvist skal vi dog have, da omdrejningstællerens viser kører modsat speedometrets viser.

I midterkonsollen har Peugeot valgt en minimalistisk, stilren og velfungerende løsning. Her er nogle af de seks mest brugte funktioner samlet i lige så få knapper, bl.a. en kontakt til elbagruden, en kontakt til fuldt blæs på den tilduggede forrude og tænd-sluk-knappen til lydanlægget.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev

Resten er gemt i kontakter på og ved rattet og ikke mindst i menuer på den store, berøringsfølsom skærm. Hvilket sagtens kan være et problem, hvis man skal til at bladre gennem for mange menuer for at nå frem til det ønskede, men som ikke er det, da det hér er ganske logisk og overskueligt. De mere specifikke indstillingsmuligheder, f.eks. skærmens farver, lydanlægget bas, diskant og balance eller tilknytning af telefon, sidder man alligevel ikke og roder med (vel?), mens man kører. Dens slags gøres, når bilen holder stille.

Sæderne i test-308'eren (Active) er udmærkede. Min kropsbygning, der ikke synes voldsomt usædvanlig, bliver Peugeot dog aldrig helt gode til, og når man samtidig insisterer på at hæve gulvet længst fremme i siddebrønden, kan jeg ikke strække venstre ben tilstrækkeligt langt. Og det bliver på længere ture en smule trættende.

308'erens kontakter til sædevarmen er flyttet fra ude-af-syne på siden af sæderne i den gamle til foran gearstangen i den nye, og det er fint. Bortset fra at man mangler et oplagt sted at placere sin mobiltelefon, da den, placeret dér, dækker for sædevarmekontakterne. Et lille rum bag gearstangen synes konstrueret til en mobiltelefon, men det lille rum kan ikke bruges, når armlænet mellem forsæderne rykkes frem, så man rent faktisk kan hvile sin underarm på det.

Sammen med det lille rum, der måske, måske ikke, er tænkt til mobiltelefonen, har vi bilens eneste lille og ikke særligt dybe kopholder - som man heller ikke kan bruge, når armlænet rykkes frem. Aarrrghh, det er altså tilladt at udtænke praktiske og velfungerende løsninger.

Men så er der jo rummet i døren. Nej, det er heller ikke godt, da mindre vandflasker ikke kan stå op og dermed triller mod dørsiden med et dunk, hver gang man drejer.

Det er muligvis detaljer, charmerende skæverter, hvad ved jeg, men mere alment afgørende er pladsen på 308'erens bagsæde. Hér har vi kabinens, og måske hele bilens, akilleshæl. I bagsædet savner en nærved-fuldvoksen teenager plads til sine ben, hvis han skal tvinges ind bag sin far, så man må håbe, at nogle af de 33 centimeter, som stationcaren (til Danmark i august) er længere, går til bagsædet og ikke kun til bagagerummet.

Japansk akkuratesse

Om Mazda 3's kabine bliver ordene færre. For hér er der ikke mange kritikpunkter. Umiddelbart virker den en smule mere intim end 308'eren, men det er bedrag. Her er mindst lige så god plads, sæderne passer som hånd i kørehandske, benene kan strækkes (foran), og ikke mindst på Mazdaens bagsæde er der bedre plads til teenageres lange ben.

Mazda 3 har en iPad-lignende skærm over midterkonsollen, og den kan betjenes med fingertryk direkte på skærmen eller med en drejeknap bag gearstangen. Ellers er betjeningen mere traditionel med flere funktioner i knapper og kontakter, men overskueligheden og brugervenligheden er meget stor.


Følg med i nyheder og tests på facebook

Et lille rum foran gearstangen passer fint til f.eks. mobiltelefonen, bag drejeknappen et par store kopholdere - næsten for store og i hvert fald uden den der glimrende, billige og logiske anordning, der uanset koppers og krus' størrelse griber om dem og holder dem fast. De japanske designere har fået en lille hjerneblødning, der svarer til franskmændenes, da et fremrykket midterarmlæn forhindrer brug af i hvert fald den ene af de to kopholdere. Mazdaen har så til gengæld et velegnet rum til vandflasker i dørlommen.

Den japanske akkuratesse vender tilbage, når den toliters benzinmotor startes, og gearene præcist klikkes ind med den lille gearstang. Mazda 3 er klart den mest sportsligt anlagte af de to. Med et styretøj så direkte, at man nærmest bare skal tænke på at ændre retning, før den gør det. Og en stram undervogn, hvor stram ikke skal forveksles med ukomfortabel, for det er den ikke, da den fornemt opsuger ujævnheder. Sådan er Mazda, uanset om vi kører roadsteren MX-5 eller den store personbil med 6-tallet.

Mazda insisterer, i lighed med de fleste asiatiske bilproducenter, på ikke at neddrosle benzinmotorerne og tilsætte en lille turbo. Et turbotrick, der kan spare dråber i de testlaboratorier, hvor gennemsnitsforbruget beregnes, men også et turbotrick, der giver mere skub fra lave omdrejninger. Nogle af konkurrenterne hænger i bremsen med udviklingen på deres turboløse motorer, men hænger i bremsen? Dét gør Mazda ikke.

Hvad det præcist betyder, vil føre for vidt at give en forståelig forklaring på, men ganske kort for feinschmeckerne er den vigtigste hemmelighed i Mazdas udvikling af benzinmotorerne det ultrahøje kompressionsforhold. Den turboløse motor er på to liter, ydelsen er 120 hestekræfter og drejningsmoment 210 Nm ved 4.000 o/min. Peugeot 308's 1,6 liters turbomotor yder 125 hk og har et moment på 200 Nm ved 1.400 o/min. Det gør umiddelbart en forskel, men i praksis, i den direkte konkurrence, fornemmes ingen forskel. Mazdaens større motorvolumen og fine kompression giver mange kræfter fra relativt få omdrejninger med en flad momentkurve, og man savner ikke overskud og kræfter. Motoren er særdeles omdrejningsvillig, og selv om 308'eren på papiret har sine muskler til rådighed tidligere, virker Mazdaen mere veloplagt og ivrig efter at komme af sted.

Motoren er en af forklaringerne på det, men en anden er, at den nye Peugeot 308, trods i gennemsnit 140 kilo lettere end den gamle 308'er, vejer knap 100 kilo mere end Mazda 3.

For god ordens skyld til vægtregnskabet: Mazda har i adskillige år været mestre udi kunsten at reducere vægt, men den er faktisk »undergået«, altså er den en smule mindre let, end VW-koncernens tre nyeste, VW Golf, Skoda Octavia og Seat Leon. Hvilket blot sætter Peugeotens vægt yderligere i relief.

308'erens 1.375 kilo ændrer ikke ved, at den 1,6 liters turbomotor er fin og harmonisk. Tilstrækkeligt med kræfter, og ved lande- og motorvejshastighed er støjniveauet lavt - hvilket også gælder Mazdaen. Gearskiftet i 308 er dog slet ikke så præcist som i Mazda 3, styretøjet heller ikke, men den vinder over Mazdaen i komfortdisciplinen.

Hvis man troede, at transmissionsstøj er noget, der hørte fortiden til, så tro om igen. Den støjkilde har 308'eren med denne benzinmotor, i en grad så en medpassager ved lyden af hyletonen (særligt når man slipper speederen, men ikke kobler ud) spurgte, om bilen var en hybrid.

Og vinderen er...

Tilbage står pris og udstyr. Værdi for pengene.

Begge har i de mellemste udstyrsversioner meget og nogenlunde samme mængde udstyr. Man savner faktisk ikke noget. Men Mazda 3 Vision hæver sig nogle gram over Peugeot 308 Active, idet den som standard har et nødbremsesystem, der ved hastigheder op til 30 km/t automatisk bremser, hvis den forankørende pludselig holder stille. Den har også et system, der advarer om trafikanter i de blinde vinkler. Aktivt sikkerhedsudstyr af den kaliber kan købes til Peugeot 308, men det kræver, at man i forvejen har investeret i topversionen Allure, der er 30.000 kr. dyrere.

Prisen for begge testbiler er rimelig - der findes billigere i klassen, men der findes bestemt også dyrere med mindre udstyr - så for 250.770 kr. (Mazda 3) og 258.770 kr. (Peugeot 308) er man virkelig godt kørende.

Begge er fine biler, meget fine. Og de fortjener klart større salgssucces, end deres forgængere præsterede i deres sidste leveår. Skal der skæres igennem og findes en vinder, så giver Mazda 3 generelt lidt mere valuta for pengene, den har et års længere garanti, og er optimal plads på bagsædet afgørende for valget, er der ingen tvivl om, at det er japaneren, man skal vælge.


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herData

Mazda 3 2,0 120 hk Vision

Pris inkl. levering: 250.770 kr.

Sikkerhed Euro NCAP): 5 stjerner (2013)

Mål (længde/bredde/højde): 446/180/145 cm

Bagagerum: 364 liter

Køreklar vægt: 1.280 kilo

Påhæng u/m bremser: 600/1.300 kilo

Motor: R4, 1.998 cm3, benzin, 16V.

Effekt: 120 hk v. 6.000 o/min

Drejningsmoment: 210 Nm v. 4.000 o/min

Transmission: 6-trins man., forhjulstræk

0-100 km/t: 8,8 sek.

Tophastighed: 195 km/t

Forbrug/EU-norm: 19,6 km/l

CO2-udledning: 119 gram/km.

Årlig ejerafgift: 1.120 kroner

Garanti (mek/lak/rust): 3/3/12 år

 

Standardudstyr bl.a.: 6 airbags, ESC-antiskrid, 5 selehuskere, Smart City Brake Support (aut. nødbremsesystem op til 30 km/t), blindvinkelovervågning, dæktrykovervågning, p-sensor bag, 2-zonet klimaanlæg, fartpilot, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, 4 x elruder, el-justerbare sidespejle m. varme og elektrisk klapfunktion, højdeindstilling af førersæde, lændestøtte i førersæde, varme i forsæder, læder på rat og gearknop, midterarmlæn for, ratbetjent cd-radio m. usb- og mp3-indgang, bluetooth, 7 tommers berøringsskærm, 16 tommer alufælge.

Ekstraudstyr bl.a.: Metallak (6.000 kr.), Speciallakering Soul Red (7.000 kr.), Xenonpakke m. bixenonforlygter, LED-kørelys og LED-baglygter (15.000 kr.).

Peugeot 308 1,6 125 hk Active

Pris inkl. levering: 258.770 kr.

Sikkerhed Euro NCAP): 5 stjerner (2013)

Mål (længde/bredde/højde): 425/186/145 cm

Bagagerum: 470-1.309 liter

Køreklar vægt: 1.375 kilo

Påhæng u/m bremser: 615/1.400 kilo

Motor: R4, 1.598 cm3, turbobenzin, 16V.

Effekt: 125 hk v. 6.000 o/min

Drejningsmoment: 200 Nm v. 1.400 o/min

Transmission: 6-trins man., forhjulstræk

0-100 km/t: 8,9 sek.

Tophastighed: 202 km/t

Forbrug/EU-norm: 17,9 km/l

CO2-udledning: 129 gram/km.

Årlig ejerafgift: 1.660 kroner

Garanti (mek/lak/rust): 2/2/12 år

 

Standardudstyr bl.a.: 6 airbags, ESC-antiskrid, 5 selehuskere, dæktryksovervågning, p-sensor bag, 2-zonet klimaanlæg, fartpilot, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, 4 x elruder, el-justerbare sidespejle m. varme, højdejusterbare forsæder, lændestøtte i førersædet, varme i forsæder, læder på rat og gearknop, midterarmlæn for, ratbetjent radio m. usb- og mp3-indgang, bluetooth, 9,7 tommer berøringsskærm, LED-kørelys og LED-baglygter, 16 tommer alufælge.

 

Ekstraudstyr bl.a.: Metallak (6.500 kr.), cd-afspiller (2.500 kr.), elektrisk sammenklappelige sidespejle (4.000 kr.).