Temperament med to cylindre
Den lille Alfa Romeo MiTo har fået et beskedent facelift og ikke mindst en ny motor. TwinAir Turbo er Fiat-koncernens 2-cylindrede med 105 hestekræfter.
Bagage-brønden har plads til 270 liter.
De flotte 17 tommer alufælge er ekstraudstyr på MiTo TwinAir Turbo. Vælg dem for udseendets og designets skyld, ikke for komfortens. Standard er 15 tommer.
Karakteristisk Alfa Romeo-interiør. DNA-systemet, der bl.a. styrer speederresponsen (D for Dynamic, N for Normal og A for All Weather, altså glat føre) er som altid en del af Alfa-pakken. Læderindtrækket er ekstraudstyr til 18.000 kr.
Som hos visse franskmænd placerer Alfa Romeo knappen til sædevarmen på siden af sædet, hvor man ikke kan se den. Så man må mærke efter, om der er tændt eller slukket. Og det er nemt nok for MiTo-sædevarmen har kun to indstillinger: Fuldt blus på kogepladen eller slukket.

Temperament med to cylindre

Alfa Romeo MiTo med 105 hestes 2-cylindret TwinAir turbomotor er en speciel lille sag. På den ene side vældig økonomisk, på den anden side elsker den at få pisk.


Den lille italienske charmetrold, Alfa Romeo MiTo, er nu beriget med Fiat-koncernens 2-cylindrede TwinAir turbomotor. I Fiat 500 og Panda en udmærket lille 0,9 liters maskine med 85 hk, men i MiTo pumpet op til 105 hestekræfter og dermed med noget af det punch, som en Alfa kalder på. Og som MiTos 1,4 liters basis-sugemotor med 78 lamme heste ikke byder på.

Brugtmarked:
Søg brugt Alfa MiTo
Søg brugt VW Polo
Søg brugt Kia Rio

23,8 kilometer pr. liter benzin er en bemærkelsesværdig høj værdi, og det er, hvad den nye TwinAir Turbo officielt præsterer i MiTo. I praksis skal man, naturligvis, koncentrere sig lidt mere end normalt for at komme i nærheden. Men hjælpemidlerne er der med bl.a. en 6-trins gearkasse og en gearskifteindikator, der meget tidligt anbefaler et højere gear.

Den 2-cylindrede motor med blot 875 kubikcentimeter har imponerende overskud til lidt af hvert. Til at køre fornuftigt - ved cruising mellem 2.200 og 3.000 o/min er den nogenlunde afdæmpet - og til at lege, når man efter et par ture har lært, at den faktisk elsker at få mange omdrejninger. Det maksimale, men dog begrænsede, moment på 145 Nm er der fra 2.000 o/min, og får den pedal, har den overraskende mange kræfter i behold til en relativt kvik overhaling.

FLERE NYHEDER - besøg os på Facebook!

Fiat-koncernens downsizing-filosofi med 2-cylindrede motorer er effektiv, når mærkernes gennemsnitlige CO2-udledning skal bankes ned. Men man bør vide - og prøve det grundigt af før et eventuelt køb - at lyden fra en 2-cylindret motor er ret karakteristisk. Charmerende, vil nogen mene. Ikke rar at leve med, vil andre mene.

Fri for vibrationer er den heller ikke, så den er alt i alt en motor, der kræver tilvænning. Både tilvænning til dens særheder men selvfølgelig også til dens åbenlyse stærke sider.

Italienske karaktertræk

Samtidig med introduktionen af TwinAir Turbo fik MiTo et mindre facelift - udvendigt bl.a. lidt krom ved den karakteristiske og frække kølergrill, indvendigt lidt mere lækre materialer og generelt lidt mere udstyr.

TwinAir Turbo er tvangsparret med næsthøjeste udstyrsniveau, Distinctive. Det betyder f.eks., at listeprisen næsten er oppe på en kvart million, og det er altså ganske mange kroner for en 3-dørs minibil med en dyb brønd af et bagagerum på 270 liter. Også selv om bilen er Alfa-lækker.

Detaljer som 1-trins sædevarme (så man enten svitser eller fryser sin bagdel) og en kontakt dertil placeret uden for synsvidde på siden af sædet, og en tilkøbt fartpilot, hvor pausefunktionen kun aktiveres ved et tryk på bremsen, er ikke godkendt til prisen. I hvert fald vil det ved daglig brug irritere mig grusomt, da begge dele er åbenlyst uhensigtsmæssige og ret enkelt ville kunne forbedres.

Testbilen var monteret med Sportivo-pakken til 8.500 meget rimelige kroner, og med den følger flotte 17 tommer alufælge i stedet for de standardmonterede 15 tommers. Hvis man sætter pris på forudsætninger for at kunne opsuge ujævnheder og et mere fornuftigt støjniveau, så drop den pakke og bliv ved 15 tommer fælgene.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev

Købet af en Alfa Romeo er et valg, der først og fremmest foretages med hjertet. For dens design, charme og historie. For lysten til bryde konventioner og ikke vælge som flertallet.

Dermed være skrevet, at MiTo TwinAir Turbos spidskompentence ikke er dens snusfornuft og gensalgsværdi. Dertil har den for mange skavanker og er nok også lidt for dyr. Og skal det være MiTo, og skal valget foretages med den mest passionerede del af sjælen, er der kun den 4-cylindrede MultiAir med 170 heste og Quadrifoglio Verde-udstyr. Men så har prisen også passeret de 325.000 kr.


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herAlfa Romeo TwinAir Turbo

Pris inkl. levering: 243.580 kr.

Sikkerhed Euro NCAP): 5 stjerner (2008)

Mål (længde/bredde/højde): 406/172/145 cm

Bagagerum: 270-950 liter

Køreklar vægt/last: 1.130/560 kilo

Påhæng u/m bremser: 400/500 kilo

Motor: R2, 875 cm3, turbobenzin, 8V

Effekt: 105 hk v. 5.500 o/min

Drejningsmoment: 145 Nm v. 2.000 o/min

Transmission: 6 trins man., forhjulstræk

0-100 km/t: 11,4 sek.

Tophastighed: 184 km/t

Forbrug/EU-norm: 23,8 km/l

CO2-udledning: 99 gram/km.

Årlig ejerafgift: 580 kroner

Garanti (mek/lak/rust): 2/3/8 år

 

Standardudstyr bl.a.: 7 airbags, ESC-antiskrid, hill holder, stop-start system, aircondition, elruder, elektrisk justerbare sidespejle m. varme, ratbetjent Uconnect radio m. cd, mp3-afspiller, bluetooth og seks højttalere, læderrat, 15 tommer alufælge.

 

Ekstraudstyr bl.a.:

Metallak: 5.000 kr.

Pakke Lusso m. p-sensor bag, armlæn for og fartpilot: 6.000 kr.

Pakke Udsyn m. regnsensor og aut. nedblænding af bakspejl: 4.000 kr.

Pakke Sportivo m. mørktonede ruder bag, 17 tommer alufælge, hvidt instrumentlys og sportskofanger bag: 8.500 kr.

2-zonet klimaanlæg: 10.000 kr.

Læderindtræk: 18.000 kr.