Skoda Rapid er en kompromisbil
Ny Skodafront der minder om den nye Octavia.
Værste problem, vi oplevede under testen, var, at selen klemte sig fast i slæden. Tyder på billigt materiale.
Pladsen foran er fin, og instrumenteringen fornuftig.
Designet er vellykket på den strakte hatchback-model.
For knap 190.000 kroner følger der ikke elektriske spejle med, men gammeldags pinde til at stille sidespejlene med.

Skoda Rapid er en kompromisbil

Rapid har oceaner af plads på bagsædet i længderetningen, men den tilvækst betaler man selv i kraft af sparet udstyr.


Det er temmeligt nemt, at fremstille en lækker bil, hvis omkostningerne er uden større betydning. Det er straks sværere, når man skal fremstille en bil, der skal være stor, rummelig, velkørende og koste så lidt som muligt. Risikoen er, at det meget store antal kompromisser, man skal indgå, får slagside.

Står man så der som mulig køber til en ny model, må man gøre op med sig selv, hvad der tæller mest.

Bilen.dk's brugtbilmarked:
Søg brugt Skoda Rapid
Søg brugt Skoda Fabia
Søg brugt Skoda Octavia

Den nye Skoda Rapid er bygget på en platform med lidt Fabia og lidt Roomster. I forhold til Fabia er der blevet en noget længere bil ud af det, og fordelen mærkes især på bagsædet, hvor man føler, at der er oceaner af plads i længderetningen. Kompromiset er, at bredden ikke er fulgt med, hvilket for børnefamilier betyder, at der ikke er plads til ret meget andet end to autostole, og en enkelt person med meget, meget smal siddeflade.

Styrken i Skoda Rapid er helt sikkert motor og gearkasse. Det er lånevarer fra VW-hylden med 86 turboheste og en sekstrins gearkasse i basisversionen. Nu vil årvågne læserne nok sige, at den fås med den gamle 70 hestes trecylindrede benzinmotor, men det er en sandhed med modifikationer. For Skoda i Danmark har valgt ikke at lagerføre modellen, så vil man absolut have den, skal man vente på den. Og eftersom den kun koster 10.000 kr. mindre end den med 86 heste, bør man ikke bestille den. For der er langt mere end 16 hestekræfter på spil, det er selve køreglæden ved en lille turbolader, der bare trækker godt igennem fra 1.500 omdrejninger. Og så passer den som fod i hose til sekstrinsgearkasssen.

Læs også: Herlig basis-Giulietta

Lad os her tage kompromis to: Den lækre motor er ikke blevet støjdæmpet særligt godt ind til kabinen i Rapid. Den let knurrede lyd er nærværende hele tiden, selv om den naturligvis falder en del til ro ved konstant hastighed.

Kompromiserne
Køreegenskaberne i Rapid er faktisk fine til en familiebil, og styretøjet er nærværende og præcist.

Indvendigt er Rapid dicideret en kedelig sag. I basisudgaven Active er der ikke forsøgt pyntet på noget. De indvendige dørhåndtag er sort plastik, og man føler sig omgivet af mørk, hård plast. Endnu et kompromis for at få prisen ned.

Læs også: Skoda Octavia går en oktav op

Det værste kompromis er dog sikkerhedsselerne. Kvaliteten virker lidt slasket, og den sætter sig hele tiden fast i seleslæden. Det vil sige, at når man har spændt sig fast, og strammer selen til, så kan man ikke, fordi selen har klemt sig fast. Det gjorde den på mindst tre af sæderne i testbilen, og det er et bekymringsvækkende irritationsmoment, som jeg aldrig har oplevet tidligere i en Skoda. Der må være indgået et kompromis her også.

Et sted, der er ganske kompromisløst, er bagagerummet, der sluger hele 550 liter, hvilket gør bilen til en klassevinder.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev

Da Skoda i sin tid præsenterede bilen for pressen var forventningen, at basisprisen nok ville blive omkring 160.000-165.000 kr. Det blev den ikke, den blev i stedet 175.000 kr., og det med den svage trecylindrede motor, som i praksis slet ikke findes på markedet - kun på prisskiltene. Så basismodellen lyder i stedet på næsten 190.000 kr. incl. lev., og vil man have blot lidt udstyr med, som fx elektrisk justerbare spejle eller varme i sæderne, bliver det lige i underkanten af 200.000 kr.

Kigger man rundt i Skoda-forretningen virker det forholdsvis dyrt i forhold til en Skoda Fabia med topudstyr, bedre finish og lidt mindre plads i længderetningen på bagsædet.

FLERE NYHEDER - besøg os på Facebook!


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det her