Ryk direkte i fængsel
Ikke 209, men 215 km/t kørte en 59-årig tysk mand i sin Mercedes på en schweizisk motorvej. Maksimalt tilladte hastighed er 120 km/t, så ud over at han kan se frem til en gigantisk bøde, og ud over at hans bil er konfiskeret, vil han formentlig også skulle i fængsel.

Ryk direkte i fængsel

En 59-årig tysk mand fik beslaglagt sin bil og risikerer op til fire års fængsel for at køre 215 km/t på en schweizisk motorvej.


Det smukke Alpeland, Schweiz, er ganske specielt. På mange måder en lille oase med høje bjerge, traditionelle kukure, hullede oste og velsmagende chokolade samt generelt velbjærgede indbyggere, som stort set altid har holdt sig ude af væbnede konflikter.

I det lille paradis, hvor bl.a. adskillige FN-institutioner og Den Olympiske Komité holder til, hersker således en streng orden, og streng orden er også løsenet, når det kommer til overskridelse af hastighedsgrænserne.

1. januar 2013 skærpede schweizerne nemlig straffen til bilister, der "raser" mere, end de "rejser". Ud over at man ligesom før 1. januar 2013 stadig idømmes en bøde, der i størrelse fastsættes efter lovovertræderens indkomst, så risikerer man nemlig også at få beslaglagt sin bil, ligesom man risikerer op til fire års ubetinget fængsel, hvis hastigheden har været tilpas høj.

Det måtte en 59-årig tysk mand sande i søndags (3. august). I den nordschweiziske kanton Aargau blev tyskeren noteret for at køre 215 km/t i sin ældre Mercedes, og da hastighedsgrænsen er 120 km/t på motorvejene i Schweiz, og da grænsen for beslaglæggelse af bil og fængselsstraf skiller ved 200 km/t... Ja, så var der ingen anden udvej for den tyske mand end at rykke direkte i varetægtsfængsel.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige nyhedsbrev

Han blev dog løsladt igen efter endt afhøring, men hans ældre Mercedes er under alle omstændigheder konfiskeret. Bilen vil blive solgt, og pengene vil tilgå den schweiziske statskasse. Om tyskeren også kan imødese en fængselsstraf, er op til retten i Aargau, men en polititalskvinde siger til Spiegelonline.de, at han formentlig idømmes en dom på mindst et års fængsel.

Læs også historien: Ædru spritkørsel

Hvor stor den 59-årige tyskers bøde bliver, vides endnu ikke. Før de skærpede regler trådte i kraft 1. januar 2013, var en svensk statsborger blandt "rekordholderne" i de schweiziske bødebøger. I 2012 kørte han således mellem 290 og 300 km/t i sin Mercedes SLS AMG - hastighedsgrænsen var også dér 120 km/t - og med behørig hensyntagen til svenskerens privatøkonomi idømtes han en bøde på 5,9 mio. kroner. Bilen kunne han beholde, og fængselsstraf var der ikke tale om dengang i 2012.


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herHøj hastighed = fængsel

Siden 1. januar 2013 har de schweiziske domstole idømt hastighedsovertrædere fængselsstraffe. Op til fire år, hvis man kører:

Over 70 km/t på veje, hvor højst tilladte er 30 km/t.

Over 100 km/t på veje, hvor højst tilladte er 50 km/t.

Over 140 km/t på veje, hvor højst tilladte er 80 km/t.

Over 200 km/t på veje, hvor højst tilladte er 120 km/t.