Lej med lethed bil i USA
Monument Valley i Utah er betagende, og med firehjulstræk er Ford Edge, en typisk udlejningsbil i den mellemstore SUV-klasse, klar til at nå lidt længere end de fleste.

Lej med lethed bil i USA

Billeje. En liter benzin til en femmer, brede veje og hoteller ved hver en afkørsel. Uvirkeligt smukke nationalparker og storbyer med fantastisk mangfoldighed. USA er lige til og usædvanlig nemt, når det kommer til den klassiske bilferie. Der findes konstant omkring to millioner biler til leje hos et utal af forskellige udlejningsselskaber, fra Washington i vest til Florida og alle steder derimellem, og mens det lyder som et svimlende antal, så er det ikke nok biler til, at en god handel kommer af sig selv. Med internetadgang og nogle simple grundregler kommer du på rette spor – og får valgt den rigtige lejebil, det rigtige selskab og den rigtige pris. God tur ud i det blå i Guds eget land.


Billigere i byen

Sommer er selvfølgelig, højsæson, men der er stor forskel på priserne. Vi har f.eks. søgt på en bil i den store mellemklasse (som Ford Fusion/Toyota Camry, svarende til en Opel Insignia) 15 dage i juli fra/til Los Angeles lufthavn. Hertz tager ca. 4.100 kr. for fornøjelsen, mens Avis kan gøre det for ca. 3.500 kr. Mange steder vil forskellen være større. I samme tidsperiode, med leje fra Washington Dulles lufthavn, forlanger Hertz ca. 5.200 kr. Avis gør det for ca. 4.100 kr.
Der er stort set altid tale om bookinger, hvor man ikke hænger på aftalen, hvis ferien skulle blive aflyst; enkelte selskaber (Avis, Budget) gør det billigere, hvis man forudbetaler lejen på forhånd, men prismæssigt er forskellen lille, i Los Angeles-tilfældet ca. fem procent.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige nyhedsbrev

En større besparelse kan man ofte hente ved ikke at leje bilen i lufthavnen, men hos en afdeling i et byområde. Man skal ofre lidt på en taxi, shuttle eller bus, men Los Angeles-bookingen hos Avis går fra 3.500 kr. til 3.000 kr., hvis man lejer i Culver City frem for lufthavnen. Med bus fra lufthavnen er der ca. 30 min. Med andre ord en timeløn på 1.000 kr. Der er undtagelser, naturligvis. I New York City er priserne på Manhattan ofte tre gange højere end i f.eks. Newark Airport. Man skal være opmærksom på, at udvalget af biler hos byafdelingerne er langt mindre.
I nogle tilfælde, hvis du f.eks. bruger en uafhængig booking-side som autoeurope.dk, vælger du efter den laveste pris, og laver siden en booking hos det selskab, der er billigst. Det er en nem og overskuelig metode, og priserne er konkurrencedygtige.

Er bilen sikker?

Enhver lejebil kan have fejl, for den bliver ikke tjekket grundigt mellem hvert lejemål. Men der er et sikkerhedsaspekt, du kan holde øje med, før du tager hjemmefra. Mange af de populære bilmodeller er netop nu involveret i tilbagekaldelser, f.eks. har Chevrolet tilbagekaldt de tre populære SUV-modeller: Traverse, GMC Acadia og Buick Enclave for potentielt alvorlige problemer med sikkerhedsseler. Desværre er der endnu ingen lov, der siger, at udlejning af en bil, der muligvis har fejlen, ikke er tilladt. Det handler om liv, men for nogle selskaber handler det om penge. Tjek potentielle bilmodeller på safercar.gov (engelsk) under 'recalls'.

Går man meget op i bilens evner, hvis det skulle gå galt, så er det værd at tjekke potentielle lejebilers opførsel ved en kollision. Efter organisationen IIHS har indført en ny frontal-test, 'small overlap', hvor bilen rammer en forhindring på en ny måde, har der vist sig ekstreme forskelle: Ford Fusion, en typisk lejebil i USA, klarer sig strålende. En anden typisk lejebil i samme størrelse, Hyundai Sonata, viser sig som langt mere usikker. Se resultater på www.iihs.com (engelsk).

Det rigtige selskab

Desværre! At pege på det bedste udlejningsselskab er umuligt. Det handler om held - og eventuelt om at søge på yelp.com efter anbefalinger fra folk, der har lejet i de specifikke afdelinger. I nogle stater eller byer kan et selskab være i top, i andre områder er det i bund.
Vælg altid et selskab, der har afdelinger i hele det geografiske område, du skal opholde dig i. Hvis der skulle opstå bøvl med bilen undervejs, kan du sædvanligvis bytte den til en anden hos en hvilken som helst afdeling - også selv om du er kørt ind i en ny stat. De store selskaber: Avis, Hertz, Thrifty/Dollar, Alamo, National, Enterprise og Budget.

Følg med i nyheder og tests på Facebook

I de fleste stater kan selskaberne kræve mellem 20-60 kr. ekstra om dagen for mere end én fører af bilen. I Oregon, Nevada og Californien må der ikke kræves en merpris, andre steder er det gratis at tilføje en ægtefælle til kontrakten.

På den sikre side

Forsikringer er der, hvor udlejningsselskaberne rigtig kradser penge ind, for hvem vil køre uden forsikring? Det gør man sjældent som dansk turist i USA. Som standard, altså som en del af prisen, får man næsten alle steder kollisions-ansvarsfraskrivelse (ofte kaldet Collision Damage Waiver), som sikrer man ikke skal betale for skader på bilen, og ansvarsforsikring (ofte kaldet Liability Insurance). Men mange selskaber gør det svært at se på hjemmesiden, om forsikringen er med i prisen, og hvis man ikke vil risikere at betale 200 kr. eller mere om dagen for forsikringer, skal man kontakte selskabet - eller gå til et andet selskab.

Kært barn, altså ydelserne, har mange navne, og et mersalg klæder forretningen. Men har man virkelig brug for ekstra vejhjælp for 40 kr. om dagen? Selskabet skal hjælpe dig ved mekaniske fejl, og de færreste smækker nøglen inde i bilen eller løber tør for benzin.

Vær god ved dig selv
Du booker en Toyota Corolla hjemmefra, men du vil jo egentlig helst køre en åben Mustang eller en højbenet SUV. Prisforskellen på nettet kan være direkte ekstrem, så hold tungen lige i munden og hold fast i en Corolla. Når du skal hente lejebilen, kan du med lidt tålmodighed og et smil ende i en langt bedre, større eller federe bil for en lav merpris, ofte ned til 125 kr. om dagen. Selskaberne gør det for at få alle biler ud at køre, og da de fleste vælger de billige lejebiler, kan opgraderingen være nem at komme til.


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det her