Kør-selv-ferie: Det frygter vi!
Undgå indbrud
Undgå trafikkøer
Undgå motorstop og dyre reparationer
Undgå uheld

Kør-selv-ferie: Det frygter vi!

Ny undersøgelse viser, hvad vi frygter mest ved kør-selv-ferien. Se hvordan du overlever kør-selv-ferie-frygten.


Hvis ikke du selv har prøvet det, så kender du sikkert én, der har. Stået på den tyske autobahn med en nedsmeltet feriebil fyldt med børn, kufferter og de tre rammer sodavand fra bordershoppen. Og nu vil den gamle møgspand hverken det ene eller det andet. Hvad gør du, og hvorfor Søren fik du ikke også tjekket bilen, inden du kørte hjemmefra? Selvom det i situationen er noget møg, så bliver det altid til en sjov ferieanekdote. Engang i 2016. Men måske du hellere vil komme hjem fra kør-selv-ferien med historier og anekdoter, der allerede er sjove til september? Så læs med her.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige nyhedsbrev

Kør-selv-ferien står nemlig for døren, og med den bekymringerne om alt det der kan gå galt. Sammen med Applus bilsyn, har vi spurgt over 2.300 bilejere, om de skal på bilferie, og hvad de i så fald frygter mest. 845 skulle faktisk på kør-selv-ferie, og deres svar gav et interessant billede af, hvad danskerne er mest bekymret for, når de passerer postkassen for enden af indkørslen, og triller afsted.

Få bilen tjekket inden ferien

Men før vi kigger nærmere på de enkelte scenarier, og de gode råd der findes til at komme dem i forkøbet, kan vi allerede slå én ting fast på forhånd. Kør ikke på ferie i din bil, før den har været i hænderne på en fagmand.
Administrerende direktør for Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen siger:
"65 procent af bilejerne i undersøgelsen svarer, at de i høj eller meget høj grad føler sig mere sikker, hvis de får en professionel bilmand til se deres bil efter, før de tager afsted. Det er ikke uden grund. Hver sommer strander 11.000 danske biler i udlandet på grund af, at bilen bryder sammen. Derfor er det altid en god ide at tjekke bilen, før man tager afsted, så man undgår dyre reparationer eller nedbrud midt i Kassel bakker. Hos os laver vi en tilstandsattest for at tjekke, at bilen er ferieklar - og vi giver gerne gode råd med på vejen - f.eks. at det altid er en god ide at have en ekstra liter olie i bagagerummet, da bilen bruger lidt mere olie på de lange stræk."

Det frygter vi mest

Det er biluheld, folk er mest bekymrede for. Hele 39 pct. angiver det, som det de er mest bekymrede for. Dernæst kommer motorstop og de dyre reparationer. Dem bekymrer over 26 pct. sig for. På tredjepladsen kommer indbrud i bilen med små 13 pct., sygdom med små 11 pct. og på femtepladsen lander klassikeren med køproblemer. Det er alle sammen virkeligt relevante problemstillinger. Men med lidt forberedelse og omtanke, kan man komme mange af punkterne i forkøbet. Man kan aldrig eliminere risikoen, men man kan lægge sig lidt i selen for at komme udenom problemerne, og dermed fokusere på at nyde ferien, i stedet for at bruge tid på de ting kør-selv-bilisterne tydeligvis bekymrer sig om.

1. Undgå uheld

Man kan af gode grunde ikke helgardere sig mod uheld. Men man kan minimere risikoen, og så kan man forberede sig på, hvis uheldet skulle være ude, og dermed afbøde effekterne af et eventuelt uheld.
Du kan minimere risikoen ved at køre defensivt. Overhold fartgrænserne og hold altid en solid sikkerhedsafstand til de forankørende. Lad også være med at køre i badetøfler. Vi ved godt, det er ferie, men får sådan en løssluppen tøffel møvet sig ind under bremsepedalen, så kan du ikke bremse optimalt, og det kan medføre alskens ulykker. Husk derudover at holde et kvarters pause hver anden time, så du ikke sidder og falder i staver. Lad være med at tale i håndholdt mobil og lad konen, kæresten eller elskeren på passagersædet tage sig af opdragelsen af børnene bagi.
Sørg derudover altid for at have en førstehjælpskasse i bilen, den påbudte gule refleksvest og nummeret til den lokale alarmcentral - det er i øvrigt 112 i det meste af Europa.

Følg med i nyheder og tests på Facebook

2. Undgå motorstop og dyre reparationer

Her er vi tilbage ved Applus direktørens gode råd. For er bilen serviceret ordentligt, inden du kører på ferie, er sandsynligheden for et sammenbrud markant mindre. Du kan også tegne et vejhjælpsabonnement med 24 timers service og erstatningsbil overalt i Europa. Der findes en række forskellige udbydere, og pakkerne variere i størrelse. Men tager du den fuldfede løsning med vejhjælp og erstatningsbil, så vil et motorstop højest betyde et par timers forsinkelse og eventuelt et ikke planlagt ophold på turen - afhængigt af, hvor omfattende reparationerne er. Og med hensyn til reparationerne så er du tæt ved garanteret en ordentlig pris og kvalitet, hvis du får bilen bragt til et mærkeværksted, der skal leve op til en række kriterier, som bilproducenterne påbyder. Så undgår du også, at du får bøvl med garantien hos den danske importør, hvis der sidenhen skulle opstår problemer som følge af en reparation i udlandet.

3. Undgå indbrud

Her gælder Mærsks gamle slager om "rettidig omhu". Sørg for at der ikke ligger synlige værdigenstande fremme i bilen. Læg eventuelle værdigenstande i et aflåst rum i bilen - f.eks. bagagerum eller handskerum. Hvis du kører i en stationcar, så sørg for at have et bagagedække du kan hive over, hvad end du har i bagagerummet. Tænk også over hvor du parkerer. Jo mere trafikkeret, desto sværere er det for en indbrudstyv at få fred til sit forehavende. Overvågede P-huse er et andet godt alternativ. Lad heller ikke registreringsattesten ligge i bilen. I teorien kan en biltyv, der har fingrene i den originale registreringsattest, trille lige ned til de lokale myndigheder og omregistrere bilen i sit navn.

4. Undgå sygdom

En velfunderet bekymring, men ikke noget man rent automobilt kan sikre sig mod. Her gælder alle de gamle husmoderregler om at undgå madforgiftning: sørg for maden er gennemstegt, spis kun, hvor køkkenfaciliteterne synes hygiejniske og bestil kun fisk, hvis du kan se havet. Hvis du husker både det gule og det blå sygesikringsbevis, så skulle du dog være i gode hænder i alle de store favorit kør-selv-lande i Europa som Frankrig, Tyskland og Italien.

5. Undgå trafikkøer

I gamle dage kørte man efter tommelfingerregler som f.eks. undgå storbyer i myldretiden og undgå at køre på de store landes første og sidste industriferiedage. Det er stadigvæk fornuftige råd. Men i dag er trafiksituationerne i Europa så vel-overvågede, at myndighederne stort set altid ved hvor og i hvilket omfang der er kø. Så du kan enten vælge at gemme de enkelte landes vejmyndigheders hjemmesider i browseren på din smartphone, eller du kan downloade nogle af de talrige kø-apps, der i sær i Tyskland har minut-til-minut overblik over færdselssituationen, og som også i nogen tilfælde, fortæller dybdegående om, hvorfor køen er opstået. Nogle GPS-systemer til bilen holder sig selv opdateret med den lokale kø-situation via radiosignaler, og de vil som oftest lægge en ny rute, hvis den vurderer, at det bedst kan betale sig.
Skulle du havne i en kø, så sørg altid for at have rigeligt med vand i bilen og kør aldrig tanken længere ned end kvart fuld. For tørst er det der først gør en bilkø ulidelig. Og det gælder både for bil og passagerer.


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herTop 5: Det frygter vi mest på bilferien

1. Trafikuheld: 39 procent

2. Motorstop og dyre reparationer: 27 procent

3. Indbrud i bilen: 13 procent

4. Sygdom på ferien: 11 procent

5. Trafikkøer eller andet: 10 procent

Kilde: ApplusBilsyn