Den rette musik gør dig til en bedre bilist

Den rette musik gør dig til en bedre bilist

Forkert musik i bilen øger risikoen for ulykker.


Forkert og for høj musik i bilen - hårde, aggressive toner i et højt tempo - gør bilister til djævle bag rattet, men med den rette musik i højttalerne bliver bilisterne engleblide og hensynsfulde.

Det bekræfter flere forskningsprojekter, og senest har den svenske afdeling af biludlejningsfirmaet Europcar sammen med en lydekspert og en musikproducent skabt en samling numre under titlen »Sounds for Driving«, der skal gøre de mennesker, der lejer en Europcar-bil i Sverige, til bedre bilister. »Sounds for Driving« har nu i et par uger været installeret i alle udlejningsbilerne.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev

Generelt viser forskningen, at menneskets evne til at løse problemer kan gå op til 30 pct. hurtigere i det rette lydmiljø. Forskning fra Memorial University of Newfoundland i Canada viste for nogle år siden, at høj musik øger bilisters reaktionstid med op til 20 pct., og at musik med flere end 60 beats (taktslag) i minuttet har negativ indflydelse på bilisternes evne til at køre sikkert.

Stress eller belønning
Den videnskabelige forklaring på, at forskellige typer musik kan påvirke folks sindstilstand er, at musik har indvirkning på det såkaldt autonome nervesystem, der regulerer kroppens ubevidste funktioner.

»Forkert« musik kan medvirke til højere puls og blodtryk og en øget udskilning af kortisol, som kroppen frigør, når man er presset og stresset. »Rigtig« musik udløser stoffet dopamin, der bedst kan beskrives som kroppens belønningsstof. Altså øges kroppens indhold af dopamin, når man har succes, når man opnår glæde, og når man oplever sejr.

Se også: Bøderegn over Danmark

Tempoet i musikken spiller også ind. For eksempel kan hurtige, hidsige og hårde rytmer medføre, at bilisten kommer til at køre mere ujævnt, at bilisten ubevidst træder hårdere på speederen og derved kommer til at køre for hurtigt. Modsat effekt kan eksempelvis rolig, klassisk musik have, da den type musik kan gøre bilisten døsig.

Så det er altså et spørgsmål om at finde den rette balance i musikvalget. Lydeksperten Martin Kjungdal Eriksson og musikproducenten Håkan Lidbo har skabt en serie musiknumre, der alle er mindst otte minutter lange, og som passer til kørsel i syv forskellige miljøer. For eksempel til rolig landevejskørsel, til hurtig motorvejskørsel og til køkørsel i tæt bytrafik.

På www.soundsfordriving.com kan man læse mere om det svenske tiltag og høre noget af musikken.

Følg med i nyheder og tests på Facebook


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det her