Crashtest med forbehold
Hyundai i10 fik fire ud af fem mulige stjerner i Euro NCAP's crashtest. Var den blevet testet i fjor, da den blev lanceret, havde den efter Euro NCAP's gældende 2013-regler formentligt fået fem stjerner.
Hyundai i10 fik fire ud af fem mulige stjerner i Euro NCAP's crashtest. Var den blevet testet i fjor, da den blev lanceret, havde den efter Euro NCAP's gældende 2013-regler formentligt fået fem stjerner.
Den nye Mercedes C-Klasse er en meget sikker bil. Fem stjerner i Euro NCAP's crashtest.
Den nye Mercedes C-Klasse er en meget sikker bil. Fem stjerner i Euro NCAP's crashtest.

Crashtest med forbehold

Uens regler: Crashtestorganisationen Euro NCAP's nye krav gør det ikke nemmere at sammenligne bilernes sikkerhed.


To nye biler, Hyundai i10 og Mercedes C-Klasse, er netop crashtestet af den europæiske organisation Euro NCAP. i10 får fire af fem mulige stjerner, C-Klassen opnår fem.

Ved stort set hvert eneste årsskifte skærper Euro NCAP kravene til bilfabrikkerne - hvilket er godt, da vi jo gerne vil have sikrere biler - men man skal som bilkøber være opmærksom på, at den løbende skærpelse af kravene gør det vanskeligere at sammenligne sikkerheden i de enkelte biler.

Se også: Bøderegn over Danmark

Et godt eksempel er mikroklassen: Hvis den netop testede Hyundai i10 var crashtestet i 2013, da den blev lanceret, var den formentlig blevet belønnet med de maksimale fem stjerner, der i Danmark medfører et sikkerhedsfradrag i registreringsafgiften på 3.600 kr. Volkswagen-koncernen skyndte sig at få testet sine trillinger, VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii, før årsskiftet 2011-12, hvorved de fik fem stjerner - var de blevet testet i 2012, havde de formentlig blot fået tre stjerner.

Den primære årsag til Hyundai i10's fire stjerner er, at bilen ikke har det automatiske nødbremsesystem, AEB City (Auto Emergency Brake), der bremser automatisk ved hastigheder op til 30 km/t. Det har eksempelvis VW-trillingerne, men man må ikke tro, at Hyundai i10 af den grund er mindre sikker - tværtimod er den på stort set alle andre parametre lige så sikker eller mere sikker end VW-trillingerne. Problemet er blot, at den ikke har det automatiske nødbremsesystem, der er med i Euro NCAP's overgangspakke, og - hvis den havde det - som med stor sandsynlighed ville have udløst den femte stjerne.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev
Dog er det værd at slå ned på, at i10'eren får en ikke-prangende anmærkning i frontal-crashtesten, hvor bilen med 64 km/t køres mod en betonblok - førerens højre ben er noget påvirket efter det møde.

Den nye Mercedes C-Klasse opnår som nævnt de maksimale fem stjerner - alt andet ville også være en mindre skandale. C-Klassen er som standard monteret med et nødbremsesystem, der automatisk nedbremser bilen ved hastigheder op til 50 km/t. 

Følg med i nyheder og tests på Facebook


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det her