Mobiltelefon og bilkørsel - en dødelig cocktail
»Den ser måske harmløs ud, men den er kendt for at dræbe tusinder.« Sådan lyder det enkle budskab fra amerikanernes seneste kampagne, der skal få folk til at droppe mobiltelefonen, når de kører bil. Med henvisning til den knuste mobiltelefon og den lige så knuste bil i baggrunden.
"Det, du ikke kan se, kan skade dig." Foto fra den kampagne, der bl.a. inkluderer en særdeles seværdig film om konsekvenserne af at benytte mobiltelefon under kørslen. Se filmen på www.distraction.gov

Mobiltelefon og bilkørsel - en dødelig cocktail

Koncentration. 71 pct. af alle unge i USA sms'er, mens de kører bil. Uopmærksomhed i trafikken kostede i 2012 mindst 3.328 liv i USA.


De amerikanske myndigheder lader ikke stå til over for bilisternes brug af mobiltelefoner. Transportministeriet har siden 2009 iværksat adskillige kampagner, presset de enkelte delstatsregeringer for at få dem til at indføre skrappe regler og afholdt nationale seminarer i forsøget på at få amerikanerne til at gemme mobiltelefonen væk, når de kører bil.

Seneste tiltag er en seværdig og barsk film på 30 sekunder, hvor man ser tre unge på hyggelig biltur. Føreren får en sms, tjekker den og ser ud til at gå i gang med at skrive tilbage med den konsekvens, at hun overser et »Stop«-skilt. Og hvad sker der så...?

Tja, tjek det selv på www.distraction.gov.

Mødet med lastbilen gengives i slowmotion, og det er ikke et rart syn. Filmen vises på flere nationale tv-kanaler i USA og er produceret for NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration.

Kampagnen er sat i værk, fordi de seneste undersøgelser afslører, at 71 pct. af alle unge amerikanere sms'er og opdaterer sociale medier som Facebook og Instragram, mens de kører bil. 78 pct. har læst en sms, mens de kører.

Dét på trods af at enhver med en smule omtanke naturligvis er klar over, at alt, der involverer en mobiltelefon samtidig med bilkørsel, er farligt.

Uopmærksomhed i trafikken kostede 3.328 amerikanere livet i 2012, 421.000 blev kvæstet.

Hver tredje ulykke

Danske undersøgelser viser, at op mod hver tredje trafikulykke skyldes uopmærksomhed.

Den danske lovgivning er klar på området. I Færdselslovens paragraf 55 a står: »Førere af køretøjer må ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.«

Det betyder i al sin enkelthed, at man end ikke må sidde med sin telefon i hånden, mens man kører. Og for at pinde det ud: Man må ikke besvare et opkald, man må ikke tjekke, hvem der ringer, man må ikke tjekke, hvem der sms'er, man må selvfølgelig slet ikke selv skrive en sms eller øje de seneste opdateringer på f.eks. Facebook. Har man løftet telefonen, har man benyttet håndholdt mobiltelefon, og dermed kan man straffes.

At benytte håndholdt mobiltelefon under kørslen straffes med 1.500 kr. i bøde, men man får ikke et klip i kørekortet for at benytte håndholdt telefon. I 2009 greb politiet 15.409 bilister med mobiltelefon i hånden, i 2012 var tallet 23.313.  

Se den amerikanske film på www.distraction.gov eller lige her under teksten.


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det her