Sådan gør du bilen forårsklar

Sådan gør du bilen forårsklar

Bilen har godt af det, den holder værdien bedre, og du opdager eventuelle skrammer efter vinteren.


Termometeret flirter med de tocifrede temperaturer, og forårsblomster har indtaget forstadshaverne i alle regnbuens farver. Der er ingen vej uden om det - det er blevet forår. Dermed er det også tid til forårsklargøring af bilen.

Men inden du spiser kareten af med en tur igennem vaskehallen og en hurtig støvsugning med håndstøvsugeren, så overvej lige om ikke den fortjener den store tur med gør-det-selv vask, smøring og tjek af alle væsker. Den store tur afslører ofte småskavanker, som du kan tage i opløbet.

Se også: Afrig feriebilen

For det er med rust og slidtage som med ukrudt i haven eller en spirende migræne - det tages altammen lettere i opløbet end i fuldt flor. For det er ikke kun vigtigt, at du selv har styr på din bil. En velholdt bil, hvor skavanker udbedres, inden de bliver til skader og mangler, holder prisen bedre end en bil, der har gået for lud og koldt vand. Og så ser den bare mere indbydende ud, når du møder den hver morgen i din indkørsel. Lige meget hvad så har bilen godt af en forårsklargøring. Vinterens snavs skal væk, bilen skal have sommerdæk på, og du skal tjekke den efter i sømmene. Så kryb i arbejdstøjet og sæt et par timer af, så guider vi dig igennem forårsklargøringen.

1 - Vask
Start med den store vask. Skyl bilen, hæld lidt autoshampoo i en spand med lunkent vand og gå i gang med en blød børste. Husk at komme ind i alle krogene - der hvor vaskemaskinen aldrig finder ind. Spul skærmkasserne grundigt og vask alle panelkanterne, da det oftest er her, snavset har det med at gemme sig og skabe grobund for fugt og rust.
Når bilen er ren, kan du give lakken en omgang make-up. Inden du går i gang med lakken, skal du dog huske at smøre plastelementer og lister i et plastplejemiddel, så ikke lakprodukterne sætter sig på plastoverfladerne. Start med en omgang lakrens. Derefter polerer du bilen, til den skinner med en skruemaskine eller vinkelsliber med polerhoved. Til sidst smøres en omgang lakkonservering på med en klud. Lad det tørre og tør derefter det overskydende lakkonservering af med en tør klud.

Se også: Fejltankning koster kassen

2 - Lys
Når bilen står ren og fin, er det tid til et lygtetjek. Få ægtefællen, teenageren eller naboen til at gå en runde omkring bilen, og gå så gennem alle lysfunktioner. Kort lys, langt lys, blinklys, bremselys og baklys.

3 - Bevægelige dele
Vinteren kan være hård ved mange dele på bilen, men især de bevægelige er udsat. Tjek viskerbladene og smør viskerarmene, dørhængsler og dækslet til brændstoftanken med en universalolie. Hvis viskerbladene er slidte og laver striber på ruden, så skift dem. En operation du selv kan udføre med et minimum af teknisk indsigt.

4 - Væsker
Åben motorklappen og tjek væskestanden. Start med oliepinden. Olien skal være sort eller klar - ikke hvid, og så skal oliestanden ligge mellem de to streger på oliepinden. Sprinklervæsken er givetvis også halvtom efter vinteren, så den skal også toppes op. Kølervæske og bremsevæske skal naturligvis også tjekkes, når nu du har hjelmen oppe. I de fleste tilfælde kan du se, om alt er, som det skal være ved at se, om væskestanden i de små gennemsigtige plastbeholdere er mellem de to streger markeret på siden.

Tilmeld dig BILEN.dk's ugentlige Nyhedsbrev

5- Dæk
Skiftet fra vinter- til sommerdæk kan godt vente til starten af april. Nogen gør det selv, mens andre lader et dækcenter/værksted om at gøre det. I begge tilfælde skal du være opmærksom på et par ting. For det første skal mønsteret være på mindst de lovpligtige 1,6 mm - og helst over 3 mm, ellers kan du lige så godt få dækkene skiftet med det samme.
Opbevarer du selv dine vinterdæk, så husk at placere dem køligt, mørkt og med det rigtige dæktryk.

6 - Indvendigt
Tøm bilen for unødvendigt skrammel som kan have hobet sig op i løbet af vinteren. Jo flere ting der ligger løst og formålsløst i kabinen, desto flere ting kan ramme dig, hvis du kører galt, og tingene flyver rundt i kabinen. Hiv måtterne ud og bank dem, som var de din plageånd fra folkeskolen. Støvsug i alle kroge. Vask og puds ruderne efter med en klud med et par dråber opvaskemiddel - så undgår du, at de dugger i regnvejr.

Følg med i nyheder og tests på facebook


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herDet skal du bruge:

Spand
Støvsuger
Blød børste
Pudseklude
Autoshampoo
Vinylmakeup
Poleringsmiddel
Skruemaskine med poleringshoved
Lakrens
Lakkonservering
...og naturligvis knofedt