Nissan og BMW skuffer i crashtest
Fem stjerner til Mazda 3 i Euro NCAP's crashtest. Men i pælestesten, hvor bilen ud for B-stolpen ved førersædets ryglæn med 29 km/t kastes sidelæns mod en pæl, halter det gevaldigt for Mazda'en - her bliver førerens brystkasse udsat for en så stor belastning, at beskyttelsen kun betegnes som værende "marginal".
Nissan producerer normalt meget sikre biler, men Note skuffer med kun fire stjerner. Bl.a. fordi den ikke beskytter fodgængere og andre bløde trafikanter optimalt.
Også fem stjerner til Peugeot 308 i Euro NCAP-crashtesten. Ligesom så mange andre biler bliver også 308'eren udsat for en stor belastning, når den udsættes for pæletesten - som i tilfældet Mazda 3. I 308'erens tilfælde afføder kollisionen med pælen dog kun en orange markering, hvilket vil sige, at beskyttelsen er "tilstrækkelig". "God" er grøn og bedste markering.
BMW i3 får også kun fire ud af fem stjerner i Euro NCAP's crashtest. For dårlig beskyttelse af fodgængere samt manglende selehuskere og fartbegrænser er forklaringen på de fire stjerner.

Nissan og BMW skuffer i crashtest

Topkarakter til Mazda 3 og Peugeot 308. Kun fire stjerner til Nissan Note og BMW i3.


Efterhånden er det usædvanligt, at en moderne bilkonstruktion fra en velanskevet europæisk/japansk producent ikke opnår de maksimale fem stjerner i Euro NCAP's crashtest.

Men i seneste runde, hvor i alt 11 biler er kørt mod muren og mishandlet på anden vis, tilfalder den tvivlsomme firestjernede ære Nissan med Note-modellen og BMW med den nye elektriske i3.

Læs også:

BMW i3 giver el-biler nyt håb

Årets bedste biler: Nissan Note

Årets bedste biler: Mazda 3

Årets bedste biler: Peugeot 308

Andre modeller med relevans for det danske marked - særligt Peugeot 308 og Mazda 3, men også Mitsubishi Outlander plug-in hybrid og luksusbilen Maserati Ghibli - opnår de maksimale fem stjerner.

Mindre godt går det for Mercedes-Benz Citan, der er baseret på Renault Kangoo, og minibussen VW T5, der begge kun får fire stjerner. For Citans vedkommende er det trods alt en fremgang på en stjerne, da bilen i april 2013 blev testet til tre skandaløst ringe stjerner. Minibusser og vans kan dog ikke helt sammenlignes med personbiler i crashtesten, da der for dem er særlige kriterier, når Euro NCAP bedømmer.

Skærpede krav
Man ville formentlig have set flere firestjernede biler, hvis de var testet efter nytår, hvor Euro NCAP bl.a. kræver bedre børnesikkerhed, skærpet fodgængersikkerhed og bedre beskyttelse mod piskesmældsskader end nu for at uddele det maksimale antal stjerner.

Forventningerne var ellers høje til BMW i3, der er opbygget i aluminium og kulfibermaterialer for at kompensere det tunge batteri. Men materialerne er tilsyneladende hårde ved fodgængere, og desuden mangler den tyske elbil pointgivende udstyr som selehuskere og fartbegrænser.

En lang række andre elbiler inklusiv trillingerne fra Mitsubishi (i-MiEV), Citroën (C-Zero) og Peugeot (iOn) samt Renault Fluence har også måttet nøjes med fire stjerner. Men det kan lade sig gøre at masseproducere en elbil til fem stjerner i crahstesten. Det beviser verdens mest solgte elbil Nissan Leaf samt Renaults Zoe.

Se også:  Årets Bedste Biler 2013

Note mindre god
Den største skuffelse i seneste crashtestrunde er dog Nissans nye mini-MPV, Note, der altså kun opnår fire stjerner.

»I betragtning af, at Nissan i de senere år har haft en høj sikkerhedsstandard på deres biler, havde vi forventet fem stjerner. Men bilen falder igennem på fodgængersikkerhed og en bekymrende høj belastning ved frontalkollision, og det gør den mindre god end flere af konkurrenterne,« siger Danmarks repræsentant i Euro NCAP-organisationen Søren W. Rasmussen fra FDM.

Alle resultaterne fra seneste og tidligere Euro NCAP-test kan studeres på FDMs og Euro NCAP´s hjemmesider. www.fdm.dk og euroncap.com

Følg med i nyheder og tests på facebookSælg din bil

Bilen sættes til salg på 20 markedspladser hos førende danske medier med ét klik.

Din annonce bliver synlig for mere end 550.000 bilkøbere i hele Danmark.

Du kan oprette en gratis annonce med ét billede.

Se hvor din bil sættes til salg og læs mere om partnernetværket her

OPRET GRATIS ANNONCE NU
Klik her