Kina overhaler Europa i biler

Kina overhaler Europa i biler

I løbet af i år ventes Kina at overgå Europa som verdens største bilproducent.


I slutningen af 1800-tallet blev de første biler bygget i Europa, og siden har europæerne generelt været længst fremme i skoene med nye biler og opfindsomme tiltag, der gør bilerne bedre og mere sikre. Og selv om det var Henry Ford, der opfandt samlebåndets masseproduktion, har det også altid været Europa, der samlet set producerede flest biler.

Men den position står for fald. Det britiske dagblad, Financial Times, anslår, at Kina i år vil producere 19,6 mio. biler (mod 17,8 mio. i 2012), og at produktionen i Europa vil falde til 18,3 mio. (18,9 mio. i 2012). Noget af en nedtur og et meget godt billede på dét, de fremadstormende kinesere formår. I USA ventes tallet at falde fra ca. 16 mio. producerede biler i 2012 til 15,3 mio. i år.

Bilen.dk's brugtbilmarked:
Søg brugt Audi
Søg brugt Hyundai
Søg brugt Toyota

Forklaringen er, at det ikke er i Europa og USA, at det store vækstpotentiale i øjeblikket ligger. Den voksende middelklasse i Kina, i store dele af Asien, i Sydamerika, Mellemøsten og Rusland vil have biler, og da produktionsomkostningerne samtidig er lavere i netop disse verdensdele og lande, har stadigt flere bilfabrikker valgt at starte produktion derude. Tættere på de voksende markeder.

Audi er et meget godt eksempel på ekspansionen i f.eks. Kina - i begyndelsen af 2012 byggede Audi over 30.000 biler om måneden i Kina, og antallet af forhandlere skal inden udgangen af i år øges fra 230 til over 400. I 2015 er Audi klar med sin anden fabrik i Kina, og dermed er tyskernes årlige produktionskapacitet i Kina 700.000 biler.

Læs også: Nyhederne i 2013

I midten af 1950erne passerede det globale antal producerede biler 10 mio., i slutningen af 1960erne var tallet over 30 mio. om året, og i fjor var det totale antal producerede biler verden over godt og vel 60 mio. I 1970erne blev hver anden bil produceret i Europa, inden udgangen af i år er vi nede på cirka hver femte.

Prognosen har Financial Times lavet i samarbejde med markedsanalysefirmaer som IHS, LMC Automotive og PwC (PricewaterhouseCoopers), der igen har hentet informationer fra store banker som f.eks. UBS og Credit Suisse.

FLERE NYHEDER - besøg os på Facebook!


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herSeneste Annoncer