Octavia med mere format
Octavia er ligesom Audi A3, VW Golf og Seat Leon baseret på VW-koncernens MQB-platform (Modularer Querbaukasten).
Den nye Skoda Octavia har både en pæn portion format og storhed over sig. Dansk premiere i marts. Senere kommer en stationcar.
Baglygterne har den typiske C-form, der kendetegner Skoda.
Toppen af poppen må man formode. Men godt og behageligt ser der ud i den nye Octavia-kabine.

Octavia med mere format

Den næste Skoda Octavia er ni centimeter længere, fem cm bredere og 102 kilo lettere end den nuværende.


At tilhøre VW-koncernen kan både være en fordel og en bagdel. Således også for tjekkiske Skoda, der på nogle områder må leve i skyggen af VW-moderen, men som på andre områder nyder godt af tilværelsen under de beskyttende vinger.

Kunsten for Skoda - og for den spanske VW, Seat - er både at ligne og skille sig ud, og med den kommende Octavia synes Skoda at træde endnu et skridt væk fra Golf. I forvejen er Octavia fysisk større, og det bliver endnu mere udtalt med den nye.

Bilen.dk's brugtbilmarked:
Søg brugt Skoda Octavia
Søg brugt Skoda Superb
Søg brugt Skoda Fabia 

Den bliver således 466 cm lang (den nuværende er 457, den nye Golf er 426 cm), og akselafstanden er øget til 269 cm (den nuværendes er 258, den nye Golfs 264). Kabinen vokser i længden med 18 cm, hvilket øger knæpladsen på bagsædet med 7,3 cm i forhold til den nuværende Octavia.

Alt i alt placerer Octavia sig tættere på Passat end på Golf (Passat er 479 cm lang og har en akselafstand på 271 cm), hvilket især kommer til udtryk, når man forsvinder ned i den nye Octavias bagagerum, der er på 590 liter (Golf 380 liter, nuværende Octavia 550 og Passat 565).

Læs mere: Rappe priser på Rapid

En stribe teknologier deles selvsagt med VW Golf, blandt andet det der trods vokseværket gør den i gennemsnit 102 kilo lettere end den nuværende.

Den tredje Octavia er chefdesigner Jozef Kabans anden Skoda-model - første er den lille familiesedan Rapid, der teknisk er identisk med Seat Toledo. Og han ser ud til at give Skoda sit helt eget udtryk, der kan være med til at adskille den endnu mere fra den tyske moder og den spanske søster.

Læs mere: En Skoda med det hele - tak!

"Nu stemmer proportionerne,"  siger han om Octavia til det tyske bilblad AutoBild.
Og man er tilbøjelig til at give ham ret. Der er umiddelbart storhed og stil over den nye Octavia, der kommer til Danmark i marts, og når Octavia Combi (stationcar) kommer, er man både godt og stateligt kørende.

Octavia må formodes at komme med nogenlunde samme motorprogram som den nye VW Golf, så det vil sige en 1,6 liters diesel med 105 hk, en 2-liters med 150, samt en stribe benzinmotorer. Startende med en 1,2 liters TSI med 85 eller 105 hk, en 1,4 med 122 hk og en 140 hestes med cylinder-frakobling (to af de fire cylindre slår fra, når der ikke er brug for dem. Resultat: Lavere forbrug). Dertil - hvis rygterne taler sandt - en Octavia RS med 220 hk.

Læs mere: Skoda Citigo er en all inclusive-pakke

Priserne kendes endnu ikke - den nuværende Octavia findes fås i øjeblikket kun som stationcar, og den billigste, 1,2 TSI med 105 hk, koster 217.680 kr. inkl. levering. En 5-dørs VW Golf (den nye model) med samme motor koster fra 261.676 kr. inkl. levering.

Næste Octavia er den tredje udgave - første er fra 1996, anden fra 2004. Når Skoda har opbygget kapaciteten i Rusland og Kina, er målet at sælge over 400.000 biler om året.

FLERE NYHEDER - besøg os på Facebook


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det herSeneste Annoncer